Fonts en Keyboards

Lettertype bestanden

Niet elk font (lettertypebestand) bevat Griekse letters. Times New Roman heeft wel de letters van de tabel Greek, maar niet die van Greek Extended en is daarom voor klassiek Grieks onbruikbaar. Met Arial kun je wel klassiek Grieks typen, maar niet iedereen zal dat mooi vinden. Een font dat standaard bij Windows geleverd wordt en fraaie Griekse letters bevat is Palatino Linotype, voor prozateksten misschien iets te sierlijk.
Eerste keus is voor mij Ralph HancocksVusillus.
Alle Griekse drukletters zoals wij die nu gebruiken gaan terug op een letter ontworpen door de 18de eeuwse Engelse graecus Richard Porson en naar hem Porson genoemd. Het lettertype dat vanaf 1995 wordt gebruikt in de boekjes van de Loeb Classical Library heet ZephGreek en is een bewerking van de Porson. Een iets minder "crispy" variant, de Porcillus, kun jehierdownloaden.
Aan leveranciers van goede fonts is geen gebrek. Ziehier.
Wil je weten welk nummer een letter heeft in de unicode-tabel dan kun je dat vinden in de code charts van hetUnicode Consortium.

Toetsenbordindeling

Het Griekse toetsenbord van Microsoft is voor klassiek Grieks niet erg geschikt. Belangrijk is dat je een toetsenbordindeling kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Aan die voorwaarde voldoet het door mij wederom van harte aanbevolen Antioch. Een licht nadeel is dat het alleen binnen MS Word werkt, niet in b.v. Notepad of Wordpad
Zeer bruikbaar zijn ook Unicornen Stefan Hagels Multikey. Een zeer goed maar niet goedkoop programma waarmee je toetsenborden kunt ontwerpen die zich volledig schikken naar al je wensen is Tavultesoft Keyman.
Socrates drinkt de gifbeker

Terug naar boven

Terug naar HOME